27 października 2012

Tarta orzechowa


W przyszłym tygodniu, moja dobra znajoma wyprowadza się z naszego sąsiedztwa...
Na tę okoliczność zaplanowała wspólne, weekendowe spotkanie, by pożegnać się z miejscem, w którym mieszkała ponad dwa lata. 
Tradycyjnie, na takiej domowej posiadówce, gospodarz dba o danie główne, a goście o napoje i deser... 
Nie wiadomo kiedy teraz znów usiądziemy razem przy kawie, więc postanowiłam przynieść ciasto - moją ulubioną tartę orzechową
z przepisu Pascala Brodnickiego.
Piekłam ją już wielokrotnie, bo jest pyszna, więc dla wielbicieli orzechów i nie tylko...  wskazówki potrzebne do jej zrobienia, podaję poniżej:

By przygotować spód tarty, w naczyniu łączymy:
- 85g miękkiego masła
- 165g mąki
- szczyptę suszonych drożdży
- i około 3 łyżek zimnej wody
Następnie ciasto rozkładamy w formie do tarty i podpiekamy w 190 st. około 
20 min.
W między czasie przygotowujemy masę z:
- 85g miękkiego masła
- 120g cukru (najlepiej brązowego)
- 2 jajek
- 100ml syropu klonowego
- i 2 łyżek gęstej śmietany
Wszystko miksujemy, a na koniec dodajemy 100g pokrojonych drobno orzechów
i lekko mieszamy.
W takiej postaci zlewamy nią spód tarty i pieczemy przez następne 30 min.
Idealna w smaku... z kulką lodów waniliowych! Smacznego weekendu!








Brak komentarzy: