Dzień w dzień, szkodliwe substancje, zawarte w jedzeniu rujnują nasz organizm, choć nie do końca zdajemy sobie z tego sprawę...
W ubraniach, stężone toksyny zatruwają życie tym, którzy pracują przy ich produkcji i transporcie oraz tym, którzy je noszą, czyli nam,
co potwierdza dokument - "The toxins return", który mi polecono do obejrzenia, a który teraz ja polecam Wam - zajrzyjcie koniecznie...
Ostatnio artykuły o podobnej tematyce, same wpadały mi w ręce, dlatego postanowiłam zamieścić listę najczęściej występujących szkodników, ukrytych podstępnie w jedzeniu, pod zakodowanym symbolem, rozpoczynającym się zgodnie literą E-
Oto one:
1. Barwniki – grupa E100
W ubraniach, stężone toksyny zatruwają życie tym, którzy pracują przy ich produkcji i transporcie oraz tym, którzy je noszą, czyli nam,
co potwierdza dokument - "The toxins return", który mi polecono do obejrzenia, a który teraz ja polecam Wam - zajrzyjcie koniecznie...
Ostatnio artykuły o podobnej tematyce, same wpadały mi w ręce, dlatego postanowiłam zamieścić listę najczęściej występujących szkodników, ukrytych podstępnie w jedzeniu, pod zakodowanym symbolem, rozpoczynającym się zgodnie literą E-
Oto one:
1. Barwniki – grupa E100
- - E 102 tartrazynaWystępowanie:
napoje w proszku, sztuczne miody, esencje owocowe, musztardy, napoje bezalkoholowe, zupy w proszku, galaretki, dżemy;Działanie:
u astmatyków może powodować reakcje alergiczne, bezsenność, depresję, nadpobudliwość i dekoncentrację.W połączeniu z benzoesanami jest podejrzewany o wywoływanie ADHD u dzieci. - - E 104 żółcień chinolinowaWystępowanie:
napoje gazowane, cukierki na kaszel, lody, galaretki do ciast;Działanie:
powoduje wysypkę, zaczerwienienie, nadpobudliwość u dzieci, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby.Niebezpieczny dla astmatyków i osób uczulonych na aspirynę . - - E 110 żółć pomarańczowaWystępowanie:
gumy do żucia, żele, musztardy, zupy w proszku, marmolady, płatki zbożowe, marmolady;Działanie:
powoduje nasilenie objawów astmy, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby i nadpobudliwości u dzieci. - - E 122 azorubinaWystępowanie:
aromatyzowane napoje, lody, budynie, wyroby piekarnicze i cukiernicze;Działanie:
niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość. - - E 123 amarantWystępowanie:
ciasta w proszku, płatki zbożowe, kasze, kolorowe napoje alkoholowe, kawior, galaretki, napoje, przetwory z czarnej porzeczki;Działanie:
niebezpieczny dla astmatyków, ma działanie mutogenne, podejrzewany o działanie rakotwórcze. - - E 124 czerwień koszenilowaWystępowanie:
kolorowe napoje alkoholowe, lody, wyroby piekarnicze i cukiernicze, desery, budynie w proszku;Działanie:
niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość u dzieci. - - E 127 erytrozynaWystępowanie:
owoce konserwowane zawierające wiśnie, koktajle wiśniowe;Działanie:
dekoncentracja, trudności w nauce, niebezpieczny dla osób z chorą tarczycą. - - E 131 błękit patentowyWystępowanie:
barwione słodycze, lody;Działanie:
niebezpieczny dla alergików, powoduje uwalnianie histaminy. - - E 132 indygotynWystępowanie:
słodycze, herbatniki, lody, wypieki, napoje;Działanie:
reakcje alergiczne, nadpobudliwość, podejrzewany o działanie rakotwórcze. - - E 142 zieleńWystępowanie:
słodycze, lody, kremy;Działanie:
reakcje alergiczne, astmatyczne. - - E 150a, E150d karmelWystępowanie:
słodycze, alkohole, herbaty rozpuszczalne;Działanie:
problemy żołądkowo-jelitowe, może prowadzić do nadpobudliwości. - - E 151 czerń brylantowaWystępowanie:
wyroby cukiernicze, ikra rybia (farbowanie kawioru), galaretki;Działanie:
niebezpieczny dla osób nadwrażliwych na salicylany, może być przekształcony w jelicie do szkodliwych związków. - - E 173 aluminiumWystępowanie:
stosowany tylko do powlekania cienką warstwą powierzchni zewnętrznych ozdób ciast i tortów;Działanie:
może powodować chorobę Alzheimera, choroby nerek i płuc, toksyczny dla układu krwionośnego, rozrodczego i nerwowego. - - E 180 litorlubinaWystępowanie:
sery;Działanie:
reakcje alergiczne, nadpobudliwość, bezsenność, pokrzywka, katar sienny, problemy żołątkowo-jelitowe.
2. Konserwanty – grupa E200
- - E 210 kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213)Występowanie:
soki owocowe, galaretki, napoje, margaryny, sosy owocowe i warzywne, konserwy rybne, koncentraty pomidorowe;Działanie:
reakcje alergiczne, wysypki, podrażnia śluzówkę żołądka i jelit, podejrzewany o działanie rakotwórcze, niebezpieczny dla osóbuczulonych na aspirynę. - - E 214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowegoWystępowanie:
przetwory rybne, margaryny, żelatyna spożywcza, warzywa i owoce, pasty do zębów;Działanie:
reakcje alergiczne, podejrzewany o działanie odurzające i wywoływanie skurczów mięśni. - - E 220 dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228)Występowanie:
suszone owoce, wiórki kokosowe, przyprawy, naturalne soki owocowe, koncentraty owocowe, chrzan, przetwory ziemniaczane;Działanie:
powodują stratę witaminy B12, reakcje alergiczne, nudności, bóle głowy, zakłócają pracę jelit, podejrzewane o wywoływanie ataków astmy. - - E 230 bifenyl, E 231 ortofenylofenol, E 232 ortofenylofenolan soduWystępowanie:
owoce cytrusowe (stosowane przeciwko rozwojowi grzybów na owocach, do impregnowania skórek, jako środek insektobójczy);Działanie:
reakcje alergiczne, zakłócenie czynności skóry. - - E 249 azotyn III potasu E 249 i E 250 azotyn III soduWystępowanie:
mięsa, wędliny, ryby;Działanie:
powstawanie nowotworów, astmy, zapalenie nerek, zawroty głowy, problemy behawioralne, szkodzą przy nadciśnieniu, E 250utrudnia transport tlenu przez krew. - - E 251 azotan V sodu i E 252 azotan V potasWystępowanie:
wędliny, mięsa, sery;Działanie:
duszności, sinienie powłok skórnych, astmę, zapalenie nerek, zawroty głowy, problemy behawioralne, mogą przekształcić sięw azotyny, niebezpieczne przy nadciśnieniu.
3. Przeciwutleniacze – grupa E300
- - E 310 galusan propyl, E 311 galusan oktylu, E 312 galusan dodecyluWystępowanie:
płatki ziemniaczane, guma do żucia;Działanie:
reakcje alergiczne, wysypka. - - E 320 BHA, E 321 BHWystępowanie:
frytki, ciastka i ciasta wieloowocowe;Działanie:
zwiększają poziom cholesterolu we krwi. - - E 335 winiany sodu, E 336 winiany potasuWystępowanie:
wyroby cukiernicze i piekarskie;Działanie:
mogą działać przeczyszczająco.
4. Emulgatory - grupa 400
- - E 400 kwas alginowyWystępowanie:
dodawany do produktów dla niemowląt, dżemów, galaretek, marmolad, budyniów;Działanie:
obniżenie poziomu składników mineralnych w organizmie, niebezpieczny dla kobiet w ciąży. - - E 407 karagenWystępowanie:
śmietanki pasteryzowane, dżemy, galaretki, marmolady, mleka w proszku, mleka zagęszczone;Działanie:
owrzodzenia układu pokarmowego, zmniejszenie wchłaniania składników mineralnych (np. potasu), działa przeczyszczająco.Nie powinien być spożywany przez dzieci. - - E 450 difosforanyWystępowanie:
sól, przetwory mięsne, aromatyzowane napoje, sosy, owoce kandyzowane, chipsy, mleka zagęszczone, zupy i herbaty w proszku,gumy do żucia, cukier puder;Działanie:
może zmiejszać przyswajalność żelaza, magnezu i wapnia, pogłębia osteoporozę, pogarsza metabolizm. - - E461 MetylocelulozaWystępowanie:
wędliny, mięsa, ryby;Działanie:
może wywołać problemy jelitowe, zaparcia, biegunkę.
5. Wzmacniacze smaku – grupa 600
- - E621 glutaminian sodu MSGWystępowanie:
koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy;Działanie:
może nasilać problemy astmatyczne, powodować bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności,bezsenność, osłabienie, otyłość. - - E622 glutaminian potasuWystępowanie:
koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy;Działanie:
bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość. - - E631 inozydian soduWystępowanie:
koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy, produkty o obniżonejzawartości soli;Działanie:
niewskazany dla osób z kamicą nerkową.
6. Preparaty zastępujące cukier
- - E 951 aspartamWystępowanie:
napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe,dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo, płatki zbożowe;Działanie:
może powodować białaczkę, choroby układu nerwowego, raka płuc, raka piersi. Niewskazany dla osób w wrażliwymprzewodem pokarmowym.- E 954 sacharynaWystępowanie:
napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe,dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo, płatki zbożowe; jako dodatek do produktów dla dietetyków;Działanie:
może powodować nowotwory pęcherza...
Cóż, wniosek nasuwa się sam - najlepsza jest chyba tylko czysta woda i to tylko ta, z niską zawartością sodu...
A już tak na poważnie, to po prostu bądźcie czujni na zakupach!
A już tak na poważnie, to po prostu bądźcie czujni na zakupach!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz