17 czerwca 2013

SzkodliwE


Dzień w dzień, szkodliwe substancje, zawarte w jedzeniu rujnują nasz organizm, choć nie do końca zdajemy sobie z tego sprawę...
W ubraniach, stężone toksyny zatruwają życie tym, którzy pracują przy ich produkcji i transporcie oraz tym, którzy je noszą, czyli nam, 
co potwierdza dokument - "The toxins return", który mi polecono do obejrzenia, a który teraz ja polecam Wam - zajrzyjcie koniecznie...



Ostatnio artykuły o podobnej tematyce, same wpadały mi w ręce, dlatego postanowiłam zamieścić listę najczęściej występujących szkodników, ukrytych podstępnie w jedzeniu, pod zakodowanym symbolem, rozpoczynającym się zgodnie literą E-



Oto one:
1Barwniki – grupa E100
  • - E 102 tartrazyna
    Występowanie: 
    napoje w proszku, sztuczne miody, esencje owocowe, musztardy, napoje bezalkoholowe, zupy w proszku, galaretki, dżemy;
    Działanie: 
    u astmatyków może powodować reakcje alergiczne, bezsenność, depresję, nadpobudliwość i dekoncentrację.  
    W połączeniu z benzoesanami jest podejrzewany o wywoływanie ADHD u dzieci.
  • - E 104 żółcień chinolinowa
    Występowanie: 
    napoje gazowane, cukierki na kaszel, lody, galaretki do ciast;
    Działanie: 
    powoduje wysypkę, zaczerwienienie, nadpobudliwość u dzieci, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby. 
    Niebezpieczny dla astmatyków i osób uczulonych na aspirynę .
  • - E 110 żółć pomarańczowa
    Występowanie: 
    gumy do żucia, żele, musztardy, zupy w proszku, marmolady, płatki zbożowe, marmolady;
    Działanie: 
    powoduje nasilenie objawów astmy, podejrzewany o wywoływanie nowotworów wątroby i nadpobudliwości u dzieci.
  • - E 122 azorubina
    Występowanie: 
    aromatyzowane napoje, lody, budynie, wyroby piekarnicze i cukiernicze;
    Działanie: 
    niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość.
  • - E 123 amarant
    Występowanie: 
    ciasta w proszku, płatki zbożowe, kasze, kolorowe napoje alkoholowe, kawior, galaretki, napoje, przetwory z czarnej porzeczki;
    Działanie: 
    niebezpieczny dla astmatyków, ma działanie mutogenne, podejrzewany o działanie rakotwórcze.
  • - E 124 czerwień koszenilowa
    Występowanie: 
    kolorowe napoje alkoholowe, lody, wyroby piekarnicze i cukiernicze, desery, budynie w proszku;
    Działanie: 
    niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość u dzieci.
  • - E 127 erytrozyna
    Występowanie: 
    owoce konserwowane zawierające wiśnie, koktajle wiśniowe;
    Działanie: 
    dekoncentracja, trudności w nauce, niebezpieczny dla osób z chorą tarczycą.
  • - E 131 błękit patentowy
    Występowanie: 
    barwione słodycze, lody;
    Działanie: 
    niebezpieczny dla alergików, powoduje uwalnianie histaminy.
  • - E 132 indygotyn 
    Występowanie: 
    słodycze, herbatniki, lody, wypieki, napoje;
    Działanie: 
    reakcje alergiczne, nadpobudliwość, podejrzewany o działanie rakotwórcze.
  • - E 142 zieleń
    Występowanie: 
    słodycze, lody, kremy;
    Działanie: 
    reakcje alergiczne, astmatyczne.
  • - E 150a,  E150d karmel
    Występowanie: 
    słodycze, alkohole, herbaty rozpuszczalne;
    Działanie: 
    problemy żołądkowo-jelitowe, może prowadzić do nadpobudliwości.
  • - E 151 czerń brylantowa
    Występowanie: 
    wyroby cukiernicze, ikra rybia (farbowanie kawioru), galaretki;
    Działanie: 
    niebezpieczny dla osób nadwrażliwych na salicylany, może być przekształcony w jelicie do szkodliwych związków.
  • - E 173 aluminium
    Występowanie: 
    stosowany tylko do powlekania cienką warstwą powierzchni zewnętrznych ozdób ciast i tortów;
    Działanie: 
    może powodować chorobę Alzheimera, choroby nerek i płuc, toksyczny dla układu  krwionośnego, rozrodczego i nerwowego.
  • - E 180 litorlubina
    Występowanie: 
    sery;
    Działanie: 
    reakcje alergiczne, nadpobudliwość, bezsenność, pokrzywka, katar sienny, problemy żołątkowo-jelitowe.

2. Konserwanty – grupa E200

  • - E 210 kwas benzoesowy i benzoesany (E211, E 212, E213)
    Występowanie: 
    soki owocowe, galaretki, napoje, margaryny, sosy owocowe i warzywne, konserwy rybne, koncentraty pomidorowe;
    Działanie: 
    reakcje alergiczne, wysypki, podrażnia śluzówkę żołądka i jelit, podejrzewany o działanie rakotwórcze, niebezpieczny dla osób 
    uczulonych na aspirynę.
  • - E 214 ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego 
    Występowanie: 
    przetwory rybne, margaryny, żelatyna spożywcza, warzywa i owoce, pasty do zębów;
    Działanie: 
    reakcje alergiczne, podejrzewany o działanie odurzające i wywoływanie skurczów mięśni.
  • - E 220 dwutlenek siarki i siarczany (E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228)
    Występowanie: 
    suszone owoce, wiórki kokosowe, przyprawy, naturalne soki owocowe, koncentraty owocowe, chrzan, przetwory ziemniaczane;
    Działanie: 
    powodują stratę witaminy B12, reakcje alergiczne, nudności, bóle głowy, zakłócają pracę jelit, podejrzewane o wywoływanie ataków astmy.
  • - E 230 bifenyl, E 231 ortofenylofenol, E 232 ortofenylofenolan sodu
    Występowanie: 
    owoce cytrusowe (stosowane przeciwko rozwojowi grzybów na owocach, do impregnowania skórek, jako środek insektobójczy);
    Działanie: 
    reakcje alergiczne, zakłócenie czynności skóry.
  • - E 249 azotyn III potasu E 249 i E 250 azotyn III sodu
    Występowanie: 
    mięsa, wędliny, ryby;
    Działanie: 
    powstawanie nowotworów, astmy, zapalenie nerek, zawroty głowy, problemy behawioralne, szkodzą przy nadciśnieniu, E 250 
    utrudnia transport tlenu przez krew.
  • - E 251 azotan V sodu i E 252 azotan V potas
    Występowanie: 
    wędliny, mięsa, sery;
    Działanie: 
    duszności, sinienie powłok skórnych, astmę, zapalenie nerek, zawroty głowy, problemy behawioralne, mogą przekształcić się 
    w azotyny, niebezpieczne przy nadciśnieniu.

3. Przeciwutleniacze – grupa E300

  • - E 310 galusan propyl, E 311 galusan oktylu, E 312 galusan dodecylu
    Występowanie: 
    płatki ziemniaczane, guma do żucia;
    Działanie: 
    reakcje alergiczne, wysypka.
  • - E 320 BHA, E 321 BH
    Występowanie: 
    frytki, ciastka i ciasta wieloowocowe;
    Działanie: 
    zwiększają poziom cholesterolu we krwi.
  • - E 335 winiany sodu, E 336 winiany potasu 
    Występowanie: 
    wyroby cukiernicze i piekarskie;
    Działanie: 
    mogą działać przeczyszczająco.

4. Emulgatory  - grupa 400

  • - E 400 kwas alginowy 
    Występowanie: 
    dodawany do produktów dla niemowląt, dżemów, galaretek, marmolad, budyniów;
    Działanie: 
    obniżenie poziomu składników mineralnych w organizmie, niebezpieczny dla kobiet w ciąży.
  • - E 407 karagen
    Występowanie: 
    śmietanki pasteryzowane, dżemy, galaretki, marmolady, mleka w proszku, mleka zagęszczone;
    Działanie: 
    owrzodzenia układu pokarmowego, zmniejszenie wchłaniania składników mineralnych (np. potasu), działa przeczyszczająco. 
    Nie powinien być spożywany przez dzieci.
  • - E 450 difosforany
    Występowanie: 
    sól, przetwory mięsne, aromatyzowane napoje, sosy, owoce kandyzowane, chipsy, mleka zagęszczone, zupy i herbaty w proszku, 
    gumy do żucia, cukier puder;
    Działanie: 
    może zmiejszać przyswajalność żelaza, magnezu i wapnia, pogłębia osteoporozę, pogarsza metabolizm.
  • - E461 Metyloceluloza
    Występowanie: 
    wędliny, mięsa, ryby;
    Działanie: 
    może wywołać problemy jelitowe, zaparcia, biegunkę.

5. Wzmacniacze smaku – grupa 600

  • - E621 glutaminian sodu MSG 
    Występowanie: 
    koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy;
    Działanie: 
    może nasilać problemy astmatyczne, powodować bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, 
    bezsenność, osłabienie, otyłość.
  • - E622 glutaminian potasu 
    Występowanie: 
    koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy;
    Działanie: 
    bóle głowy, przyspieszone bicie serca, pogorszenie wzroku, nudności, bezsenność, osłabienie, otyłość.
  • - E631 inozydian sodu
    Występowanie: 
    koncentraty spożywcze, zupy i dania w proszku, przyprawy, sosy w proszku, sosy sojowe, wędliny, konserwy, produkty o obniżonej 
    zawartości soli;
    Działanie: 
    niewskazany dla osób z kamicą nerkową.

6. Preparaty zastępujące cukier

  • - E 951 aspartam 
    Występowanie: 
    napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe, 
    dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo, płatki zbożowe;
    Działanie: 
    może powodować białaczkę, choroby układu nerwowego, raka płuc, raka piersi. Niewskazany dla osób w wrażliwym 
    przewodem pokarmowym.
    - E 954 sacharyna 
    Występowanie: 
    napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe bez cukru, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe, 
    dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo, płatki zbożowe; jako dodatek do produktów dla dietetyków;
    Działanie: 
    może powodować nowotwory pęcherza...

Cóż, wniosek nasuwa się sam - najlepsza jest chyba tylko czysta woda i to tylko ta, z niską zawartością sodu... 
A już tak na poważnie, to po prostu bądźcie czujni na zakupach!








Brak komentarzy: