29 października 2013

Danie z dyni


Wkrótce koniec października, a jak koniec października, to Halloween, a jak Halloween to... dynia.
Osobiście nie zamierzam dekorować nią mieszkania, ale na pewno wykorzystam ją w kuchni i to do ostatniego plasterka:)
Jeśli również macie ochotę na bardziej praktyczny udział dyni w swoim domu, to proponuję wypróbowany przepis na dyniowe placki, który przywiozłam w Łodzi.
Do ich zrobienia potrzebujemy:
- pół kilograma wydrążonej i oczyszczonej z pestek dyni, którą ścieramy
na tarce o grubych oczkach i do której dodajemy
- 2 jajka, 
- 2 łyżki oliwy oraz
- niepełną szklankę mąki.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą imbiru. 
Wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej masy i smażymy z obu stron jak placki ziemniaczane.
Podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym... i gotowe.

To nic strrrasznego, więc życzę smacznego!





Brak komentarzy: