
Kupiłam ostatnio większy okaz dyni niż był mi potrzebny, więc by reszta się nie zmarnowała, to zrobiłam z niej moją pierwszą, dyniową zupę, której szybki przepis załączam poniżej...
Zupa z dyni (na około 4 porcje)
Zupa z dyni (na około 4 porcje)
Na patelni przesmażamy dwa ząbki czosnku i jedną cebulę.
Połowę mniejszej dyni obieramy ze skóry i oczyszczamy z pestek,
a następnie ścieramy ją na tarce lub kroimy w małą kostkę.
Wykładamy na patelnię i dusimy wszystko razem przez około 10min.
W osobnym garnku przygotowujemy litr bulionu warzywnego lub drobiowego i następnie dodajemy do niego przesmażone warzywa.
Przyprawiamy pieprzem oraz solą do smaku i gotujemy razem kolejne 5min.
Proponuję zmiksować ją na gładką masę, dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany i posypać uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika...
Jest naprawdę dobra i rozgrzewająca, czyli... w sam raz na teraz!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz