25 sierpnia 2012

Zupa włoska


Sobotę zawsze traktuję roboczo... chociażby dlatego, by nadrobić domowe zaległości z całego tygodnia.
W kwestiach kulinarnych, sobota to także dla mnie dzień roboczy, choć jednocześnie, wolny od codziennej pracy, więc nie może być totalnie zarobiony:) także w kuchni!
Sezon na kapustę w pełni i bez takich dań jak gołąbki, czy tradycyjne surówki, trudno wyobrazić sobie jesień w polskich domach. 
Ale, że ja nie lubię spędzać zbyt dużo czasu w towarzystwie garnków, to zwykle w soboty, jadamy na obiad zupę... 
Dziś gotujemy włoską "Minestrone" i biała kapusta jest jednym ze składników.
Ta niskokaloryczna "pospolita jarzyna w złym guście" zawiera tyle witaminy C, co sama cytryna, a także inne składniki, ważne dla włosów, skóry i paznokci.
Sama zupa jest jedną z moich ulubionych, świetnie smakuje i rozgrzewa, a dla chętnych na jej wypróbowanie, zamieszczam przepis i naprawdę polecam...

Rozgrzać łyżkę oliwy w garnku, dodać do niej pokrojone 2 cebule i 2 ząbki czosnku oraz pokrojoną w plasterki wędzoną kiełbasę i smażyć razem około 5min.
Dodać 2-3 ziemniaki oraz marchewkę, pokrojone w kostkę. Do tego dołączyć, pokrojony w plasterki por i 1/4 średniej główki kapusty białej, pokrojonej w paski. Dusić około 2min. 
Do garnka dolać 600ml wywaru (mięsnego lub warzywnego), dodać pomidory z puszki i fasolę (najlepiej flageolet też 
z puszki), odsączoną i opłukaną, a następnie całość dokładnie wymieszać. 
Pod przykryciem gotować do miękkości około 15-20min. i dodać ziół prowansalskich oraz sól i pieprz do smaku. 
Przed podaniem posypać startym serem (najlepiej parmezanem)


Smacznej soboty!







Brak komentarzy: