Dziś muszę zapoznać Was z... tartą ze szpinakiem, która jest częstym gościem na moich obiadach...
Mam nadzieję, że nie przekreślicie jej od razu z uwagi na ten "trawiasty" składnik, choć zdaję sobie sprawę, że nie każdy musi mieć z nim dobre wspomnienia...
Początkowo znałam szpinak tylko z bajki - "Popeye", a osobiście pierwszy raz spróbowałam kilkanaście lat temu, podany na ciepło... z jajkiem.
To nie był mój smak!
Długo więc nie należał do tych ulubionych składników, dopóki nie przygotowałam w domu tarty, według francuskiego przepisu...
Mam nadzieję, że nie przekreślicie jej od razu z uwagi na ten "trawiasty" składnik, choć zdaję sobie sprawę, że nie każdy musi mieć z nim dobre wspomnienia...
Początkowo znałam szpinak tylko z bajki - "Popeye", a osobiście pierwszy raz spróbowałam kilkanaście lat temu, podany na ciepło... z jajkiem.
To nie był mój smak!
Długo więc nie należał do tych ulubionych składników, dopóki nie przygotowałam w domu tarty, według francuskiego przepisu...
Tym razem zagrało wszystko i od tamtej pory, mogę ją robić z zamkniętymi oczami i trochę nieobiektywnie przyznaję, że z każdym "wykonem" zbliżam się do mistrzostwa...
Jako dobroczynna roślina, szpinak przywieziony został do Europy z dawnej Persji, ale dopiero w XIX wieku zauważono jego zbawienne działanie. na organizm. Dzięki niemu chorzy szybko odzyskiwali siły i wracali do zdrowia.
Po wojnie szpinak zdobył też uznanie amerykańskich farmerów i promowany był tam, tak samo często jak Coca-Cola...
Dziś i my wiemy, że jest niesamowicie cenny dla naszego organizmu, a pod względem składników i soli mineralnych... bezkonkurencyjny.
100g szpinaku zawiera prawie 2,5 mg żelaza i prawie 50 mg witaminy C i... tylko 20 kal, dlatego dość tych słów wstępu... czas na przepis, który szczerze polecam i gwarantuję łatwość wykonania - wystarczy połączyć:
Jako dobroczynna roślina, szpinak przywieziony został do Europy z dawnej Persji, ale dopiero w XIX wieku zauważono jego zbawienne działanie. na organizm. Dzięki niemu chorzy szybko odzyskiwali siły i wracali do zdrowia.
Po wojnie szpinak zdobył też uznanie amerykańskich farmerów i promowany był tam, tak samo często jak Coca-Cola...
Dziś i my wiemy, że jest niesamowicie cenny dla naszego organizmu, a pod względem składników i soli mineralnych... bezkonkurencyjny.
100g szpinaku zawiera prawie 2,5 mg żelaza i prawie 50 mg witaminy C i... tylko 20 kal, dlatego dość tych słów wstępu... czas na przepis, który szczerze polecam i gwarantuję łatwość wykonania - wystarczy połączyć:
175g mąki, 85g masła i 2 łyżki zimnej wody. Uformować wszystko na jednolitą masę i zostawić w lodówce na około 15min.
Następnie, najlepiej w okrągłej formie rozłożyć ciasto, aż po brzegi, nakłuć spód w kilku miejscach widelcem i podpiec
w 180st. około 20min.
w 180st. około 20min.
W tym czasie przesmażyć na patelni pokrojoną dużą cebule i ząbek czosnku, a następnie dodać umyty, świeży szpinak (około 300g) lub w ostateczności około 5-6 kulek, wcześniej rozmrożonego (brykiet).
Dodać sól oraz pieprz do smaku i pokryć w całości spód podpieczonej tarty.
Na wierzchu poukładać przekrojone na pół koktajlowe pomidory lub plastry większych i posypać kostkami sera "typu feta" :)
Na koniec rozbić cztery jajka, wymieszać z solą oraz pieprzem i zalać nią wierzch tarty.
W takiej postaci wstawić do piekarnika i piec kolejne 25min.
W takiej postaci wstawić do piekarnika i piec kolejne 25min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz