19 lutego 2013

Następny przystanek - Łódź Kaliska


Na kolejnym etapie mojego pobytu w kraju... dotarłam do Łodzi.
To właśnie stąd, wiele lat temu przywiozłam przepis na omlet warzywny.
Mimo, że nie jest to potrawa lokalna,  to za to jedna z moich ulubionych, dlatego przepis zamieszczam poniżej...

Przygotowanie tego dania zaczynam zwykle od pokrojenia cebuli w talarki i papryki czerwonej w kostkę, co przesmażam później na patelni, razem ze świeżymi pomidorami koktajlowymi, przekrojonymi na pół. 
Przyprawy, wśród których jest czubryca zielona i zioła prowansalskie stosuję wedle uznania, nie zapominając oczywiście 
o soli i pieprzu:)
Następnie, dodaję  pokrojonego w plastry bakłażana lub cukinię (lub to i to) oraz zielonego ogórka i smażę dalej, mieszając.
Kiedy wszystko jest już miękkie, sypię serem żółtym, pokrywając całą powierzchnię warzyw i od tego momentu niczego nie dotykam, tylko zostawiam ser do rozpuszczenia.
Kiedy jest gotowy, wylewam na wierzch trzy, roztrzepane wcześniej jajka i czekam na ostateczne zapieczenie wierzchniej warstwy.
Po krótkiej chwili, omlet gotowy jest do jedzenia... najlepiej w towarzystwie pieczywa.

Jak widzicie, danie można przyrządzić bardzo szybko i będzie idealnym pomysłem na zimową kolację jak i na letni obiad.
Szczerze polecam i życzę smacznego na przyszłość, a teraz kończę, ponieważ lecę na sentymentalną wycieczkę po mieście, szczególnie w tak cudnym, zimowym klimacie...
Chcę poodwiedzać "stare" kąty i obowiązkowo zrobić zapas czytadeł w "Empiku"!
Do jutra!






Brak komentarzy: