
z utęsknieniem przez cały rok...
Gdyby tak jeszcze móc spędzić je w Polsce z rodziną, a nie po raz kolejny na obcej ziemi i... gdyby tak śnieg pobielił otaczającą rzeczywistość, to byłaby to dla mnie prawdziwa Gwiazdka...
Ale... jestem, gdzie jestem i mam dwa wyjścia - albo usychać z tęsknoty albo starać się stworzyć choć namiastkę polskiej Wigilii w obecnym miejscu i.. zdecydowanie wybieram to drugie!!!
Nie będzie dwunastu dań, ponieważ do stołu zasiądą tradycyjnie tylko dwie osoby, ale to nie znaczy,
że nic na nim nie będzie:)
Czas najwyższy... zaplanować świąteczne menu!
że nic na nim nie będzie:)
Czas najwyższy... zaplanować świąteczne menu!
Nie będę oryginalna pisząc, że jak co roku, będą u mnie pierogi z kapustą i grzybami, barszcz czerwony, ryba po grecku i makiełki, czyli makaron z makiem i bakaliami:)
Wszystkie powyższe potrawy zrobię osobiście i choć nie przepadam za gotowaniem, to przed Świętami mam w kuchni zupełnie inny nastrój...
Włączam sobie wtedy płyty z kolędami, świeczki pachną cynamonem, a ja przygotowuję tradycyjne potrawy, których nie jemy w ciągu roku, przez co w tym okresie jeszcze lepiej nam smakują...
Trzy dni Świąt to odpowiedni czas na wyciszenie, błogie lenistwo i oczywiście na słodkości...
Osobiście nie wyobrażam sobie ich bez sernika, czy makowca, których obecność również należy
do moich, domowych tradycji i... w tym roku też tak będzie:)
A gdybyście chcieli je wypróbować, to przepisy załączam poniżej...
do moich, domowych tradycji i... w tym roku też tak będzie:)
A gdybyście chcieli je wypróbować, to przepisy załączam poniżej...
1. SERNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE:
Do zrobienia kruchego ciasta potrzebujemy:
- 1/2 kostki masła (lub margaryny),
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 żółtka,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 żółtka,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 i 1/2 szklanki mąki
Wszystko zagniatamy i bez podpiekania wykładamy na blachę.
Na masę serową potrzebujemy:
- 1kg sera,
- 4 żółtka,
- cale jajko,
- szklanka oleju,
- 3/4 szklanki mleka,
- szklanka cukru pudru,
- 1 op. budyniu śmietankowego,
- łyżka mąki ziemniaczanej
Do sera stopniowo dodajemy wszystkie składniki, a na sam koniec ubijamy pianę z 4 białek i dodajemy
do masy, delikatnie mieszając.
Całość wykładamy na blachę i pieczemy około 45min. w 170st.
2. MAKOWIEC:
Potrzebujemy:
- 400g mąki
- 6 łyżek miękkiego masła,
- 3 i 1/2 łyżki cukru,
- 7 dag drożdży,
- 400g mąki
- 6 łyżek miękkiego masła,
- 3 i 1/2 łyżki cukru,
- 7 dag drożdży,
- jajko,
- 125ml mleka,
- szczypta soli,
- ok. 250g masy makowej (na jeden placek)
Drożdże z łyżeczką cukru rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka i odstawiamy na około 10min.
Następnie łączymy to z resztą składników i zagniatamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce aż do
podwojenia objętości.
Następnie łączymy to z resztą składników i zagniatamy ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce aż do
podwojenia objętości.
Gotowe, rozwałkowujemy na dwa placki i smarujemy masą makową, a następnie zawijamy.
Trzymając za oba końce, delikatnie wkładamy do wąskich blaszek, najlepiej wyłożonych papierem
Trzymając za oba końce, delikatnie wkładamy do wąskich blaszek, najlepiej wyłożonych papierem
do pieczenia i odstawiamy na około 30min.
Podrośnięte wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy około 35-40min. w 190st.
Przestudzone proponuję posypać cukrem pudrem lub jak ktoś woli słodsze ciasta, to polać je lukrem...
Podrośnięte wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy około 35-40min. w 190st.
Przestudzone proponuję posypać cukrem pudrem lub jak ktoś woli słodsze ciasta, to polać je lukrem...
Jak macie jakieś swoje, pyszne ciasta na myśli, to podeślijcie przepis w komentarzu, na wypróbowanie, chętnie poszerzę horyzonty:)
Pozdrawiam i już życzę Wam... smacznych Świąt!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz